فهرست مطالب

نشریه مهارت های روانشناسی تربیتی
پیاپی 4 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حبیب الله مشایخی، علی خلخالی*، نرگس فرج الهی صفحات 7-23

    تحقیق حاضر با هدف مقایسه ی ویژگی های شخصیتی مدیران موفق و ناموفق دبیرستان های استان مازندران صورت گرفته است. روش این تحقیق توصیفی از نوع علمی- مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل کلیه مدیران دبیرستان های استان مازندران  به تعداد 480 نفر بود که پس از همتاسازی مدارس (از لحاظ سابقه مدرسه، تعداد دانش آموزان، وضعیت معلمان و تجربه مدیریتی) و بر مبنای درصد قبولی های دو سال اخیر، 22 مدیری که بیشترین درصد قبولی را داشته اند (مدیران موفق) و 23 مدیری که کمترین درصد قبولی را داشته اند (مدیران ناموفق) شناسایی و به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای سنجش ویژگی های شخصیتی از فرم کوتاه پرسش نامه شخصیت نیو استفاده شد. پس از تایید روایی و محاسبه پایایی ابزار، داده های پژوهش با استفاده از شاخص های گرایش مرکزی، آزمون t مستقل، تحلیل واریانس و تعقیبی شفه مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد بین مدیران موفق و ناموفق از لحاظ ویژگی های شخصیتی چون دلپذیر بودن و مسیولیت پذیری تفاوت معنی داری وجود دارد، لیکن در خصیصه های روان رنجورخویی، برون گرایی و انعطاف پذیری میان آنها تفاوت ها معنی داری نبود. همچنین با ورود متغیر جنسیت نتایج تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی مربوطه نشان داد که در ترکیب های مختلف بین جنسیت و موفقیت مدیران در دو ویژگی دلپذیر بودن و مسیولیت پذیری، همه تفاوت های مشاهده شده به نفع مدیران موفق زن معنی دار بودند.

    کلیدواژگان: موفقیت مدیران، شخصیت، مازندران، دبیرستان
  • محمد صالحی*، سید عبدالله خاوری، محمدمجتبی کیخای فرزانه صفحات 25-37

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل عملی به منظور پیاده سازی مدیریت دانش و تاثیر آن بر واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران صورت پذیرفته است. روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع زمینه یابی بود. جامعه ی آماری شامل 91 نفر از روسا و معاونین دانشگاه می باشد که در این طرح تحقیق شرکت نمودند. در این تحقیق به دلیل محدود بودن حجم جامعه، نمونه با جامعه برابر بوده و از شیوه ی سرشماری استفاده شده است. جهت گردآوری داده از پرسشنامه ی محقق ساخته استفاده شد که روایی آن تایید و پایایی آن بر اساس روش همسانی درونی (آلفای کرونباخ) به میزان 85/0 محاسبه گردید. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل توصیفی و استنباطی (آزمون دوجمله ای) یافته ها، نشان داد که مولفه های رسالت دانشگاه، فرهنگ دانشگاهی، مدیریت سازمان، نظام پذیرش دانشگاه، منابع انسانی، فناوری اطلاعات عواملی هستند که تعیین کننده ی زیر ساخت مدیریت دانش در دانشگاه آزاد اسلامی هستند و با این مولفه ها می توان مدیریت دانش را در دانشگاه به کار گرفت. در صورت به کار گیری مدیریت دانش، اعتماد در سازمان بالارفته، ارتباطات موثرتر، فرهنگ کار گروهی غنی تر، حیطه مسیولیت ها شفاف تر، اعتماد به نفس بیشتر، سازمان انعطاف پذیرتر، فرایند های اداری علمی تر و اخلاق حرفه ای افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش، دانشگاه آزاد اسلامی، عملکرد سازمانی
  • عظیم قاسمزاده، رحیم یونسی حمزه خانلو* صفحات 39-58
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی سلامت روانی و عزت نفس دانشجویان جدید الورود و سال آخر دانشگاه آزاد اسلامی پارس آباد، به روش توصیفی- تحلیلی انجام شد. جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانشجویان ورودی سال های 86 و 88 به تعداد 2302 نفر بوده که نمونه ها با استفاده از فرمول کوکران، به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، از بین ورودی های سال 86 (69 زن و 206 مرد) و سال 88 (74 زن و 224 مرد) گزینش شدند. برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز، علاوه بر پرسشنامه ی مشخصات فردی، از پرسشنامه ی سلامت عمومی گلدبرگ و پرسشنامه ی عزت نفس آیزنگ استفاده شد. که در پژوهش های مختلف برای آزمون های گلدبرگ و آیزنگ، پایایی و روایی به ترتیب 88/0 و 790/0 گزارش شده است. به منظور بررسی و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره استفاده شد. نتایج حاکی از آن بود که بین خرده مقیاس های سلامت روانی دانشجویان هم برحسب سال ورود به دانشگاه، و هم برحسب جنسیت، تفاوت معناداری وجود داشت. و دانشجویان جدید الورود در تمامی خرده مقیاس های سلامت روانی نسبت به دانشجویان سال آخر از سلامت بالاتری برخوردار بودند. دانشجویان دختر نسبت به پسر در خرده مقیاس های نشانه های بدنی، اضطراب و بی خوابی از سلامت پایین تری برخوردار بودند. اثر متقابل جنسیت در سال ورود به دانشگاه با هیچ کدام یک از خرده مقیاس های سلامت روانی دانشجویان، معنادار نبود. یافته های تحلیل واریانس عاملی، نشان داد که بین نمره ی کلی سلامت عمومی دانشجویان، بر حسب جنسیت و سال ورود به دانشگاه، تفاوت معناداری وجود دارد. هم چنین نتایج تحلیل واریانس عاملی، گویای آن بود که بین عزت نفس دانشجویان  بر حسب سال ورود به دانشگاه و جنسیت، تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، عزت نفس، دانشجویان جدید الورود، دانشجویان سال آخر
  • سحر حیات بخش*، عبدالله شفیع آبادی، باقر ثنائی ذاکر صفحات 59-69

    پژوهش حاضر با هدف اثر بخشی مشاوره ی گروهی به شیوه ی تحلیل ارتباط محاوره ای بر کاهش تعارضات زناشویی زنان انجام شد. روش پژوهش در این مطالعه از نوع شبه آزمایشی و جامعه ی آماری 24 نفر از مراجعین زن در شهر رامسربود که طبق پرسشنامه ی تعارضات زناشویی (MCQ) دچار تعارضات زناشویی بودند و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در 2 گروه 12 نفره آزمایش و  گواه قرار گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایش در 8 جلسه ی 90 دقیقه ای تحت مشاوره گروهی به شیوه ی تحلیل ارتباطی محاوره ای قرار گرفتند. متغیرهای تعارضات زناشویی، میزان همکاری، رابطه جنسی، واکنش های هیجانی و رابطه خانوادگی با خویشاوندان و دوستان همسر با استفاده از پرسشنامه MCQ در قبل و بعد از مداخله مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور بررسی و تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و در بخش آمار استنباطی از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج به دست آمده، تغییرات معناداری را در تمام متغیرها نشان داد. طبق یافته های این مطالعه می توان گفت مشاوره ی گروهی به شیوه ی تحلیل ارتباط محاوره ای، روش مناسبی برای کاهش تعارضات زناشویی زنان بوده است.

    کلیدواژگان: تحلیل ارتباط محاوره ای، تعارضات زناشویی، مشاوره گروهی
  • جواد خلعتبری*، شهره قربان شیرودی، خدیجه رهبر طارمسری، محمدمجتبی کیخای فرزانه صفحات 71-86

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی اثر بخشی آموزش مهارت های اجتماعی (عذرخواهی، دوری از آزار و اذیت) بر ابراز وجود و سلامت روان دانش آموزان کم توان ذهنی انجام شده است. روش انجام این پژوهش، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل بوده است. جامعه ی آماری پژوهش، شامل دانش آموزان مدارس استثنایی پسرانه ی دو شهر آستانه اشرفیه و لاهیجان، به تعداد 140 نفر در سال تحصیلی 90- 89 و در تراز سنی 17- 15 سال بود. نمونه ی آماری این تحقیق 45 نفر از این دانش آموزان بوده است که از طریق روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. سپس با استفاده از روش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. ابزار پژوهش حاضر، پرسش نامه های سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر و همچنین ابراز وجود شیرنگ بوده است که پس از تایید روایی آنها برای محاسبه ی پایایی پرسشنامه ی گلدبرگ از آلفای کرونباخ استفاده شد و مقدار آن 87/0 به دست آمد. همچنین ضریب پایایی پرسشنامه ی شرینگ نیز در بازآزمایی 88/0 به دست آمد. داده های جمع آوری شده برای آزمودن فرضیه های این تحقیق با استفاده از آزمون آماری تحلیل کواریانس، چند متغیره مورد تحلیل قرار گرفت. تجزیه و تحلیل فرضیه ها نشان داد که اثربخشی آموزش مهارت عذرخواهی بر ابزار وجود و سلامت روان، متفاوت از اثربخشی آموزش مهارت، دوری از آزار و اذیت است و آموزش مهارت عذرخواهی بر میزان ابراز وجود و سلامت روان موثر است و همچنین آموزش مهارت دوری از آزار و اذیت بر میزان ابراز وجود و سلامت روان موثر است.

    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، ابراز وجود، سلامت روان، دانش آموزان کم توان ذهنی
  • نادر سلیمانی*، محمدحسین سیری صفحات 87-101

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ی سلامت روانی معلمان با رفتار شهروندی سازمانی 1 آنان در مدارس شهرستان پاکدشت بود. تحقیق به شیوه ی توصیفی از نوع همبستگی انجام شد. جامعه ی آماری شامل کلیه ی معلمان مدارس 89 به تعداد 2297 نفر بود. حجم نمونه ی پژوهش مطابق با - پاکدشت (دوره های سه گانه) در سال تحصیلی 90 جدول مورگان 330 نفر برآورد گردید که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده GHQ‐) ها از پرسشنامه ی رفتار شهروندی سازمانی (پود ساکف و همکاران، 1997) و پرسشنامه ی سلامت روانی 28) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین مولفه های سلامت روانی معلمان یعنی علایم جسمانی، اضطراب و بی خوابی، کارکرد اجتماعی، افسردگی و سطح رفتار شهروندی سازمانی آنان رابطه وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیونی مشخص کرده است که دو مولفه ی افسردگی و کارکرد های اجتماعی می توانند به عنوان پیش بینی کننده رفتار شهروندی سازمانی معلمان عمل نمایند.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، سلامت روانی، معلم، پاکدشت
  • اسماعیل کاظم پور*، فریده حق پرست، فرشته هدایتی صفحات 103-117
    این پژوهش با هدف مقایسه ی وضع موجود و مطلوب مشارکت معلمان با تجربه و کم تجربه در فرایند برنامه ریزی درسی (طراحی، اجرا، ارزشیابی) صورت گرفته است. روش تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی بود. جامعه ی آماری، شامل همه ی معلمان با سابقه ی کاری بالاتر از 15 سال به تعداد 3899 نفر و سابقه ی کاری کمتر از 5 سال به تعداد 259 نفر در دوره های مختلف تحصیلی شهر رشت بوده است که به استناد جدول مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 351 نفر معلمان با تجربه (بالای 15 سال) و تعداد 139 نفر معلمان کم تجربه (کمتر از 5 سال) انتخاب شدند. ابزار پژوهش حاضر، پرسشنامه ی محقق ساخته بود که پس از تایید روایی محتوایی، برای محاسبه ی پایایی آن از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. یافته های حاصل از اجرای آزمون تحلیل واریانس یکراهه نشان داد که بین میانگین نمره های وضع موجود و مطلوب مشارکت معلمان با تجربه و کم تجربه در فرایندهای طراحی، اجرا و ارزشیابی برنامه ریزی درسی تفاوت معنی داری وجود دارد. و همچنین میانگین نمره ی وضع مطلوب مشارکت معلمان با تجربه و کم تجربه در این فرایندها در مقایسه با وضع موجود بالاتر می باشد.
    کلیدواژگان: مشارکت معلمان، برنامه ریزی درسی، معلمان با تجربه و کم تجربه
  • عباس قلتاش*، احمدرضا اوجی نژاد، محسن بزرگر صفحات 119-135

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش راهبردهای فراشناخت بر عملکرد تحصیلی و خلاقیت دانش آموزان پسر پایه ی پنجم شهر خرامه انجام شد. روش پژوهش، شبه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون، برای هر دو گروه آزمایش و کنترل بوده است. جامعه ی مورد نظر 150 دانش آموز پسر پایه ی پنجم ابتدایی شهر خرامه بودند، که دو گروه (هر گروه 22 نفر) به عنوان نمونه به شکل تصادفی ساده به عنوان گروه آزمایش و گروه کنترل انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه ی سنجش عملکرد تحصیلی [1] (EPT) فام و تیلور و پرسشنامه ی شیفر برای سنجش خلاقیت بوده است. جهت محاسبه ی پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شده است که پایایی پرسشنامه ی عملکرد تحصیلی در مقیاس کلی 84/0 و خلاقیت در مقیاس کلی 74/0 به دست آمد و روایی محتوایی پرسشنامه ها مورد تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی نظیر میانگین و درصد و از آمار استنباطی نظیر تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که آموزش راهبردهای فراشناخت 57% بر عملکرد تحصیلی گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل و 27% بر خلاقیت گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل تاثیر داشته است.

    کلیدواژگان: راهبردهای فراشناخت، عملکرد تحصیلی، خلاقیت
|
  • Habibollah Mashayekhi, Ali Khalkhali *, Narges Farajollahi Pages 7-23

    The aim of the present study was to compare the personality characteristics of successful and unsuccessful principals in high schools of Mazandaran province. The present study was conducted in a scientific-comparative type. The sampling was conducted in multistage and on the basis of purposeful and stratified random sampling methods. The final sample included 22 successful and 23 unsuccessful principals. To identify the personal qualities, the short form of NEU questionnaires was used in this study. To analyze the data, statistical methods such as T-tests, F and Shefe were applied. The results showed that there were a significant difference between the successful and unsuccessful principals in terms of characteristics such as Agreeableness, and Conscientiousness. However, the Neuroticism; Extraversion and Openness there were not any significant difference between the two groups. Also, a significant difference was shown to exist between the personality characteristics of the two samples in terms of their sex variable.

    Keywords: Successful Managers, Unsuccessful Managers, personality traits, high school
  • Mohammad Salehi *, Sayed Abdollah Khavari, MohammadMojtaba Keikhayfarzaneh Pages 25-37

    The present study, as a descriptive research and as a survey, aimed to present a practical model to implement knowledge management and to show its impact on the Islamic Azad University Branches of Mazandaran Province, Iran. Firstly, a model was presented using the documentary studies approach to implement knowledge management in the participant universities. Secondly, to highlight its effects, the researcher-designed questionnaire, whose validity was confirmed and determined as 0.85 based on the ‘internal consistency’ approach (Cronbach’s alpha), was used. The population consisted of 91 people including head masters and deputies of the universities who participated in the experiment. Descriptive and inferential statistics were used to analyze the data and the obtained results indicated that the components of university missions, academic culture, enterprise management, university admissions system, human resources and information technology were the factors that determined knowledge management infrastructure in the Azad University branches; that is to say, knowledge management could be implemented in a university through applying these components. The research findings also indicated that if knowledge management were implemented, confidence would be increased in the organization; and communications would be more effective, teamwork culture would be richer, sphere of responsibilities would be clearer, self-confidence would be increased, the organization would be more reflexive, the administrative processes would be more practical and professional ethics would be increased.

    Keywords: Organizational Culture, Knowledge Management, Islamic Azad University, organizational performance
  • Azim Ghasemzadeh, Rahim Youneci Hamzeh Khanlou * Pages 39-58
    The study reported here was conducted to compare the mental health and self-esteem of freshman and senior students of Pars Abad Azad University by using the descriptive-analytical method. By using Kokran sampling formula 573 male and female students were selected to a stratified random sampling from among the entry year 1386 (69 females and 206 males) and 1388 (74 females and 224 males). To collect the needed data, in addition to the demographic questionnaire, Goldberg (28-CHQ) and Eysenck self-esteem (30 questions) Questionnaires were also used. The reliability and validity of Goldberg (28-CHQ) and Eysenck self-esteem (30 questions) Questionnaires were 0.88 and 79% respectively. To analyze the data, the Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) method was used. The results suggested that there were significant differences in the mental health subscales both in terms of the students’ entering year and in terms of gender.Also, freshman students, in all subscales of mental health, were higher than the senior students. Female students had lower health than males in the subscales of physical symptoms, anxiety and insomnia. Gender and year of entry with any of the mental health subscales were not significant. Variance analysis results indicated that there were significant differences between overall scores of public health of students in terms of gender and year of entry to university; also, the results indicated that there was no significant difference between self steem of students in terms of gender and year of entry to university.
    Keywords: mental health, Self-esteem, Freshman, Senior Students
  • Sahar Hayatbakhsh *, Abdollah Shafiabadi, Bagher Sanaei Zaker Pages 59-69

    This study aimed to investigate the effect of transactional-analysis-group counseling on reducing marital conflicts in women. In this quasi-experimental study, 24 women with marital conflicts (based on the marital conflict questionnaire) who had referred to counseling centers in Ramsar were selected by available sampling and participated in the study. The subjects were randomly assigned in two groups of experimental and control. The subjects of the experimental group received 90 minutes of group counseling through TA during 8 sessions. The variables of cooperation, sexual relationship, emotional reaction, and family relationship with wife and friend relatives were examined by MCQ before and after the intervention. After analyzing the statistical data with covariance analysis, significant changes were observed in all variables. Based on our findings in this study, it was indicated that group counseling through TA was the effective method in reducing marital conflicts in women.

    Keywords: transactional analysis, Marital conflicts, Group counseling
  • Javad Khalatbari *, Shohreh Ghorbanshiroudi, Khadijeh Ahbar Taromsari, MohammadMojtaba Keikhayfarzaneh Pages 71-86

    The present study aimed to compare the effectiveness of social skills training (apology, avoiding from persecution) on self-assertiveness and mental health among mentally-retarded students. The methodology of the study was experimental and designed as pretest-posttest with experiment and control groups. The population of the study included special schools located in eastern part of Guilan province in which 140 people were studying. One city was selected out of the two cities and then 70 people responded to the Schring’s Self Assertiveness and Goldberg’s Mental Health Questionnaire. Then, 60 people who had lower scores on assertiveness and mental health were selected and eventually 45 people were involved in three groups of 15 people who received apology and avoiding from persecution training program in 6 sessions of 45 minutes in two experimental groups in workshop style and then, the posttest was conducted on all three groups after the training sessions were ended up. The collected data were analyzed to test the research hypotheses using the multivariate covariance analysis. It was found out that the effectiveness of apology and assertiveness and mental health skills training was different from the effectiveness of avoiding from persecution skills training, and that apology skills training was effective on assertiveness and mental health.

    Keywords: social skills, Assertiveness, mental health, Mentally-Retarded Students
  • Nader Soleymani *, MohammadHossein Siri Pages 87-101

    The purpose of the study was to explore the relationship betweenmental health and organizational citizenship behavior .The study used the descriptive (correlation) method of data collection. The participants in this study were 330 teachers (Elementary =122, Guidance School =95, Secondary =113) at schools in Pakdashat city. Two instruments were used to collect data: the organizational citizenship behavior was measured via Poud Sakoff et al (1997) questionnaire. The teachers’ mental health was measured via the GHQ-28 inventory.  The data were analyzed by using the Pearson product-moment correlation technique and multiple regressions. The major findings were as follows: A significantly negative relationship was found between total mental health and teachers’ organizational citizenship behavior. A significantly negative relationship was explored between each of the dimensions of mental health (physical morbid signs, Anxiety) with organizational citizenship behavior. The multiple regression analysis indicated that two dimensions of mental health (Social dysfunction and Depression) were significant predictors of OCB.

    Keywords: mental health, organizational citizenship behavior, teacher, School
  • Esmaeil Kazempour *, Farideh Haghparast, Fereshteh Hedayati Pages 103-117
    The main purpose of this study was to compare the present and the ideal status of teachers’ participation in the process of curriculum development (planning, implementation and evaluation) among Rasht experienced and inexperienced teachers. As for the population of the study, all Rasht teachers including 3899 experienced teachers (above 15 years) and 259 inexperienced ones (below 5 years) in different levels of education considering two educational districts were included. Based on stratified random sampling and based to Morgan’s table, 351 experienced teachers with more than 15 years of experience as well as 139 inexperienced teachers with less than 5 years of experience were selected. The coefficient (Cronbach Alpha) was used to calculate the reliability. By applying a researcher-made questionnaire, the validity of content was obtained using the Delphi method. The findings from the One-Way ANOVA showed that there was a significant relationship between the means of the experienced and the inexperienced teachers’ marks in the process of curriculum development (planning, implementation and evaluation) between present and ideal conditions of teachers’ participation at the level. Moreover, the means of the experienced and inexperienced teachers’ marks in this process of participation, in comparison to the ideal condition of participation, was higher than the present status of participation.
    Keywords: Teachers’ Participation, Curriculum Development, Experienced, Inexperienced Teachers
  • Abbas Gholtash *, AhmadReza Oujinezhad, Mohsen Barzegar Pages 119-135

    The aim of this study was to examine the effect of teaching meta-cognitive strategies on the educational performance and creativity of the-fifth-grade-primary-school students. The research method was quasi-experimental with a pretest and a posttest for both experimental and control groups. The target population included 150 students of fifth-grade primary school in Kherame city. Two groups of them (44 students) were selected as the sample of the study, that is, the experimental and the control groups. In order to collect the data the Educational Performance Test (EPT) and the creativity Schafer questionnaire were used. The comments of 10 educational experts were used to determine the validity of the questionnaire. Also, the reliability of the questionnaire was calculated using the Cronbach Alfa that was about 0.84 for the creativity Schafer questionnaire and 0.74 for the Educational Performance Test. The data was analyzed using the descriptive statistical methods such as ‘mean’ and the inferential statistics such as covariance. The findings of this study indicated that meta-cognitive strategies training had significant effect on educational performance (57%) and creativity (27%).

    Keywords: Meta-Cognitive Strategies, educational performance, creativity